Brazil, eller en film en smula före sin tid

Det finns saker som börjar som fiktion och plötsligt överraskar med att bli verklighet. Jag läste nyss en recension av filmen Brazil och insåg att den på ett perfekt sätt illustrerar det polisväsende vi har i dag.

I Brazil förekommer "terrorister". Det förekommer i alla fall bombkastare som på måfå spränger bland de rika och priviligierade. Staten satsar allt på att fånga de här sabotörerna. Det går inte särskilt bra. Tittaren inser att myndigheterna hållit på med sitt krig mot terrorn i decennier, och om de tar någon är det mer tur än skicklighet. Varje sprängning leder till hårdare repression mot befolkningen, vilket leder till att fler får spunk och bestämmer sig för att spränga nånting.
Staten har ett omättligt kontrollbehov. För att jaga de här sprängarna är det nödvändigt att precis allt regleras och registreras. Brottet att bomba rika civila är så oerhört att man får ta ett steg tillbaka och ge upp lite av sitt privatliv, så att säga. Efter decennier av detta har man nu ett system som skulle göra Bodström knäsvag (och förvirra B- Ask, men det räcker ju i stort sett med en prasslig papperspåse för att förvirra henne).

I filmens inledning förirrar sig ett flygfä in i en skrivare och orsakar ett skrivfel. En häktningsorder går ut med fel namn och en helt oskyldig familjefar hämtas och torteras raskt till döds. Det här är otroligt pinsamt för polisen, som genast börjar tiga ihjäl det hela. När Serviceverket dyker upp för att plugga igen det hål i taket som säkerhetspolisen åstadkom när de häktade den oskyldige visar det sig att den standardiserade plugg som skall fylla öppningen inte passar, för någon någonstans har övergått från tum till centimeter på egen hand. En perfekt illustration av hur maktfullkomliga byråkratier arbetar. De som spontant tänkte på SÄPO nyss räcker upp sin misstroenderöst.

Alla som inte dansar efter statens pipa är per definition onda och måste jagas. En gerilla-ventilationstekniker jagas av staten som förrädare för att han svartjobbar, vilket är ett brott mot samhället. Det finns obegränsade resurser för att jaga honom så han inte olovandes lagar någons element. Däremot finns ingen anledning att lägga resurser på att faktiskt laga medborgarens element och på så sätt ta bort skälet till svartjobbandet.
När en restaurang sprängs är det ingen som bryr sig om offren. Medan de ligger och blöder i spillrorna sätter man upp kulisser för att dölja att något har hänt.

Det känns bekant. Poliser som ägnar sig åt att fixa statistiken i stället för att göra nytta. Inga medel till hjälp, men oändligt med pengar till klappjakt. Allt måste registreras med hänvisning till någon slags säkerhet som skall förbättras, medan bombkastarna i verkligheten helt ostörda sysslar med sitt. Hellre dra ett skynke för porrsiterna än att faktiskt göra något åt dem på riktigt.

Se Brazil. Den är gammal, men den var långt före sin tid så precis nu behövs den. När den var ny var den så skoningslöst ärlig om hur världen fungerar att filmbolaget försökte gömma undan den.
För ärlig för filmbranschen. Smaka på det konceptet.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/287

Kommentarer

Eller The Wire, för all del.

Eller The Wire, för all del. Även om den kanske fokuserar mer på polis-aspekten så lyckas den serien ta upp mångsidigheten i samhället på ett sätt som få klarar. Den lyser upp alla gråskalor och visar att världen är långt ifrån svart och vit.

Inte lika galet skruvad som Brazil, men precis lika härligt skarpt sämhällskritisk.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter